За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

26.10.2020
 За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

Въпросът дали се нуждаем от обувки е тема на нестихващ дебат особено за апологетите на босото бягане. Според историци маратонците на Древна Елада са тичали боси или понякога обути в мокасини с много тънки подметки. Тази практика е съхранена и днес в някои региони на Африка, Кения и сред местното население на северен Мексико, племето Тарахумара. През 1960 г. етиопецът Абебе Бикила печели олимпийско злато на маратона в Рим, бягайки бос, тъй като се оказва, че маратонките, които е получил специално за случая са неподходящ размер. Въпреки тези примери от древността до наши дни пробладаващото мнение в цивилизования свят е, че обувките като цяло предпазват и ни помагат да живеем по-здрав и пълноценен живот.

Обувките ни защитават от микроби

Не се притеснявайте, че ако ходите боси ще настинете. Това би бил най-малкият ви проблем. Много често обаче ходенето бос може да стане причина за гъбична инфекция с неприятни сърбежи, подувания и зачервявания. Това не само ще ви създаде дискомфорт, но в много случаи е и доста болезнено. Ще ви отнеме ценно време и нерви докато преборите тази бактерия, особено ако междувременно не се откажете от лошия навик. Ако сте диабетик, инфекцията има огромна вероятност да се задълбочи и предизвика сериозно рани по краката с необратими последствия.

Обувките предпазват краката от наранявания

Случвало ли ви си е понякога да настъпите стъкло от счупена бутилка, заострен камък или друг опасен предмет, който може да ви нарани. Обувките са за да ни предпазват в такива ситуации. Отворените рани, получени докато ходим боси, крият много рискове. Бактериите лесно проникват в наранената плът и е възможно да доведат до вътрешни възпаления, които да засегнат други части на тялото ни. Дори да се повреди обувката ще я сменим, докато белегът по крака ни остава за цял живот.

Обувките ни правят да се чувстваме по-стабилни

Има различни типове обувки според ситуацията. За сняг и лед например подметката е плътна и с големи грайфери, което повишава триенето с повърхността и ни позволява да ходим по-стабилно. Обувките за планина са със специална конструкция, която защитава глезена, а маратонките за бягане включват антишок елементи за снемане на напрежението при по-високо натоварване. Дори едни обикновени джапанки могат да ни предпазят да не се подхлъзнем фатално в банята. Независимо от конкретния случай подходящите обувки са способни да осигурят нашата безопасност.

Обувките могат да коригират стойката на вървене

Босото ходене не винаги е полезно за стойката ни. Много често тялото ни има нужда от обувки, които да поддържат стъпалото, глезена, коленете и гърба в правилната позиция, за да се развива нормално. Изборът на точните обувки би могъл да повлияя съществено за намаляване усещането на умора в тялото, премахване на болки в гърба и дори да тушира вродени анатомични проблеми.

Обувките са способни да осигурят необходимите условия при проблемни крака

Ако имате проблеми с краката, задължително трябва да носите обувки. Консултирайте се с лекар-ортопед, за ди ви препоръча тип и модел обувки, най-подходящ във вашата ситуация. Напълно постижимо е да премахнете дискомфорта при ходене и възвърнете усещането си за свободата от движението.

Но ако все пак обичате да ходите боси, не го правете за продължителен период от време и само на места, където се чувствате сигурни.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Как да почистим маратонките си в домашни условия?

21.09.2020
Маратонките като цяло не изискват специални грижи, но все пак от време на време трябва и да ги почистваме. Целта не е да ги направим да ухаят на мента, а само да отстраним засъхналата кал и пот, които съществено могат да съкратят ..
 Как да почистим маратонките си в домашни условия?

5 най-често използвани материала за изработка на обувки

05.10.2020
Една от най-важните характеристики при дизайна на нови обувки, наред с формата и цвета, е основният материал, от който те са изработени. Изборът на конкретен материал се определя до голяма степен от предназначението на обувката, п..
 5 най-често използвани материала за изработка на обувки

2 хай-тек иновации, които ще променят обувната индустрия

12.10.2020
Иновативните решения с ускоряващи темпове са на път да променят хода на много от съществуващите днес индустрии, в това число и обувната индустрия. Като се започне от усъвършенстване и автоматизиране на производствения процес и се ..
 2 хай-тек иновации, които ще променят обувната индустрия

Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

02.11.2020
Според общото мнение естествената кожа традиционно е най-предпочитаният материал за изработка на висококачествени мъжки и дамски обувки. На пазара обаче вече се предлагат голям брой синтетични заместители, които съвсем не отстъпва..
 Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

19.10.2020
Ако обувките ви са из цялата къща, гардеробът ви прелива, а вие току-що се видели мечтания цвят и модел, не унивайте! Няколко свежи идеи ще ви помогнат оптимално да се организирате и освободите така ценното място в долната част на..
 Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си