Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

02.11.2020
 Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

Според общото мнение естествената кожа традиционно е най-предпочитаният материал за изработка на висококачествени мъжки и дамски обувки. На пазара обаче вече се предлагат голям брой синтетични заместители, които съвсем не отстъпват по качество на естествената кожа, а много често са и на доста по-добра цена. Такъв материал например е изкуствената кожа известна още като PU или еко кожа. Еко кожата се получава чрез процес на ламиниране като се полага 100% полиуретанов слой върху базов материал, който от своя страна може да бъде съставен от найлон, памук, полиестер или рейон. Добитата по този начин повърхност е изключително гладка и хомогенна и изобщо не наподобява зърнестата структура на естествената кожа. За да се получи желаната патина максимално близка до типа кожа, който имитира, тя се обработва допълнително с помощта на специални валяци. Естествената кожа на свой ред има за произход кожата на различни животни – овца, бивол, теле, крокодил, камила и др. При нея също е необходимо допълнително третиране с определени химически субстанции, за да придобие търговски вид и приложение в обувната индустрия.

За обикновения купувач на пръв поглед изглежда трудно да различи естествената кожа от синтетичните  заместители, но ако обърнете внимание на няколкото практични съвета по-долу, много скоро ще се превърнете в експерт и дори ще консултирате ваши близки и приятели по този въпрос.

Мирис. Естествената кожа притежава специфичен аромат, който няма как да ви убегне. Той е земен, див и много наподобява полъха от животинска ферма. Ако ви се случвало да минавате покрай животинска ферма, разбирате за какво говоря. Така че не се смущавайте, а смело използвайте обонянието си. Мирише ли ви на пластмаса, балатум или нещо подобно, то най-вероятно материалът е изкуствен.

Външен вид. Естествената кожа колкото и да се обработва остава обсипана с множество асиметрични пори, през които всъщност е растяла козината на животното. При еко кожата не се забелязва такава ирегулярност, а напротив зърнестата структура е симетрична и равномерно разположена. Ако ви е трудно да забележите разликата с просто око, приближете обувката максимално близко до очите си или използвайте увеличаващо стъкло. Също така обърнете внимание на задната страна на кожата. Ако наподобява и се усеща като велур, то със сигурност материалът е естествен.

Цена. Обувките от естествена кожа обикновено са сравнително по-скъпи. Разбира се и тук има големи вариации в зависимост от типа кожа и начина на обработка. Изкуствената кожа като цяло е по-евтина, но някои нейни варианти могат и да са ценово съпоставими със среден клас кожени обувки.

Абсорбира ли вода? Това е може би най-лесният тест да разграничите естествената кожа от еко вариантите. Една капка вода се абсорбира изцяло от естествената кожа за около 10 секунди, докато еко кожата е напълно непромокаема.

Състав. И накрая, но не на последно място винаги проверявайте етиката. Производителите по закон са задължени да обозначат материала от който са изработени обувките. Вариантите са естествена кожа, текстил или други материали (всички останали, включително синтетични).

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

28.09.2020
Случвало ли ви се е да си купите нови обувки и да откриете впоследствие, че връзките им са твърде дълги? Прекалено дългите връзки естетически не изглеждат добре, а понякога могат да бъдат опасни и за здравето ви. Много често те се..
 Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

26.10.2020
Въпросът дали се нуждаем от обувки е тема на нестихващ дебат особено за апологетите на босото бягане. Според историци маратонците на Древна Елада са тичали боси или понякога обути в мокасини с много тънки подметки. Тази практика е..
 За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: 'Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.'. Несъобр..
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

Какво означават знаците за вида на материалите при обувките?

16.11.2020
Най-често задаваният въпрос при покупката на нови обувки е от какви материали са изработени. Според европейската директива за означаване в обувната индустрия всички видове материали попадат в четири основни категории: кожа, кожа с..
 Какво означават знаците за вида на материалите  при обувките?