5 най-често използвани материала за изработка на обувки

05.10.2020
 5 най-често използвани материала за изработка на обувки

Една от най-важните характеристики при дизайна на нови обувки, наред с формата и цвета, е основният материал, от който те са изработени. Изборът на конкретен материал се определя до голяма степен от предназначението на обувката, предпочитанията на клиентите, както и от търсеното ценово равнище. През последните години обаче въздействието върху околната среда, флората и фауната се превръщат във фактор с все по-значима роля. На този фон ви представяме 5 най-често използвани материала в обувната индустрия, всеки от тях със своите предимства и слаби страни.

Естествена кожа

Естествената кожа е перфектният материал, ако търсите комфорт и издръжливост. Тя е гъвкава и разтеглива, и едновременно с това изключително устойчива на износване. Дишащите ѝ свойства са идеална защита срещу спарване, спомагат за изолиране на топлината и поддържане на оптимална температура в обувката.

Всичко това си има цена. В сравнение с останалите материали, естествената кожа е доста по-скъпа и изисква специални грижи. При продължително излагане на слънце поема топлината и с времето се деформира. Ако не се третира допълнително, един по-силен дъжд е достатъчен, за да я повреди необратимо. Тя е сравнително тежка и тъй като се добива от животни може да има леки повърхностни несъвършенства.

Текстил

Текстилът за обувки предлага огромно разнообразие от цветове, сплитки, текстури, дебелина и тегло на нишката. Най-популярните варианти са памук, вълна, найлон, полиестер, изкуствена коприна и ликра. Всеки един от тях притежава специфични свойства, които го характеризират и правят подходящ за определени ситуации. Така например, добитите по изкуствен път найлон и полиестер са изключително леки и издръжливи материали, които намират приложение в горната част и вътрешността на обувката, та дори и в подметката. Ликрата, от своя страна, е гъвкава и податлива на разтягане без да се деформира. Тя лесно се комбинира с останалите материали, за да ги направи по-еластични като не променя съществено оригиналния начин, по който изглеждат или се усещат.

Когато производственият процес включва вулканизирана конструкция и работа при висока температура, памучната канава е задължителен материал. Изолационните свойства на вълната са ненадминати и тя се използва основно за изработка на вътрешни подплати на зимни боти и ботуши. Трябва ли да се придаде изящност и яркост на обувката, то малко изкуствена коприна никак не би била излишна.

Текстилът създава усещане за мекота и лекост, особено ако е преобладаващият материал в обувката. Лесно се цапа, но и лесно се почиства. Може би най-големият му недостатък е, че прави обувката не толкова стабилна и не се препоръчва за хора с проблемни глезени.

Синтетични материали

Синтетичните материали са известни под няколко имена - еко кожа, PU кожа, синтетична кожа или просто синтетика. През последните години се забелязва бум в производството на синтетични материали за изработката на спортни обувки, маратонки, кецове, чехли и сандали. Причината е в огромния избор на цветове, текстури, качество и цени. В близкото миналото се смяташе, че синтетиката е евтин "боклук" и не е присъща за скъпи маратонки и обувки, но времената, а с тях и възприятията се промениха. Днес те присъстват в каталозите на все повече реномирани производители.

Това изключително човешко постижение, което прави спортните обувки все по-достъпни и разнообразни, се състои от два слоя - заден, изграден от вплетени или не полиестерни влакна и външен, изработен чрез "сух" процес на ламиниране или комбинация от няколко плавни "мокри" процеса. Типът процеси включени при изграждането на двата слоя до голяма степен определя качеството и крайната цена на финалния материал.

Основните предимства на обувките изработени от синтетични материали са доброто съотношение качество/цена и необятното разнообразие от цветове, шарки, релефи и текстури. Тъй като синтетиката като цяло по-бързо се износва отколкото текстила и естествената кожа, притежателите на такъв тип обувки трябва да знаят, че ще им се наложи по-често да обновяват гардероба си.

Гума

Гумата е безспорен фаворит стане ли въпрос за външната подметка на обувките. Въпреки, че не е единствен материал, тя се предпочита главно за маратонки, обувки за тичане и тенис, спортни обувки за интензивно натоварване. Основните съображения тук са чисто екологични. Производственият процес на гума е силно замърсяващ, за това през последните години усилено се търсят алтернативи, които да са по-щадящи към околната среда.

Дунапрен

Дунапренът се влага най-вече в горната част на обувките от вътрешната страна, за да придава форма. Въпреки голямото си разнообразие, дунапренът най-общо може да се раздели на две групи - с открита и закрита клетъчна структура.

Дунапренът с открита клетъчна структура е изработен от полиуретан. Той е сравнително лек и мек на усещане. Може да го забележите в езика и по краищата на обувката около глезена. Негова разновидност често се използва, за да подобри вентилационните свойства на обувката.

Дунапренът със закрита клетъчна структура е по-плътен и солиден, което го прави предпочитан материал за вътрешния слой на подметката. Негови разновидности са EVA (етил венил ацетат), PE (полиетилен), PU (полиуретан), латекс, неопрен. Всеки има специфични свойства. EVA дунапренът, например, прави слоят непромокаем. Неопренът е еластичен, полиетиленът е изключително лек, а латексът е мек и същевременно издръжлив материал.

Кой е най-добрият материал за обувки?

Най-добрият материал се определя от спецификата на самите обувки. Това, което е подходящо за маратонките ви за тичане не е удачно за зимните ви боти и обратното. При избора на нови обувки винаги имайте предвид вложените материали, предназначението на самите обувки, кога и колко време ще ги носите и разбира се не на последно място цената трябва да е приемлива за вас.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Как да почистим маратонките си в домашни условия?

21.09.2020
Маратонките като цяло не изискват специални грижи, но все пак от време на време трябва и да ги почистваме. Целта не е да ги направим да ухаят на мента, а само да отстраним засъхналата кал и пот, които съществено могат да съкратят ..
 Как да почистим маратонките си в домашни условия?

Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

28.09.2020
Случвало ли ви се е да си купите нови обувки и да откриете впоследствие, че връзките им са твърде дълги? Прекалено дългите връзки естетически не изглеждат добре, а понякога могат да бъдат опасни и за здравето ви. Много често те се..
 Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

2 хай-тек иновации, които ще променят обувната индустрия

12.10.2020
Иновативните решения с ускоряващи темпове са на път да променят хода на много от съществуващите днес индустрии, в това число и обувната индустрия. Като се започне от усъвършенстване и автоматизиране на производствения процес и се ..
 2 хай-тек иновации, които ще променят обувната индустрия

За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

26.10.2020
Въпросът дали се нуждаем от обувки е тема на нестихващ дебат особено за апологетите на босото бягане. Според историци маратонците на Древна Елада са тичали боси или понякога обути в мокасини с много тънки подметки. Тази практика е..
 За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

19.10.2020
Ако обувките ви са из цялата къща, гардеробът ви прелива, а вие току-що се видели мечтания цвят и модел, не унивайте! Няколко свежи идеи ще ви помогнат оптимално да се организирате и освободите така ценното място в долната част на..
 Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

07.03.2022
Като начало трябва да знаете, че няма марка или модел маратонки, които да са най-добрият и перфектен избор за всеки един от нас. С малко усилия и опит обаче е възможно да откриете вашите спортни обувки, в които ще се чувствате най..
 Как да изберем подходящи маратонки за бягане?