Как да изберем и купим обувки онлайн?

15.09.2022
 Как да изберем и купим обувки онлайн?

Покупка на нови обувки онлайн - харесвате си обувки в интернет, добавяте ги в количката, попълвате данните си за доставка, кликвате върху бутона изпрати поръчката и готово. Звучи елементарно и просто, но не съвсем. Обувките са може би сред малкото неща, които е по-сигурно и лесно да пазаруваме във физически магазин отколкото онлайн, освен ако нямаме предварителна подготовка. Целта на няколкото съвета и трика по-долу е да ви направят по-уверени, когато си купувате обувки онлайн, така че да оцените истински ползите от пазаруването в интернет без да изпитвате ненужни притеснения.

Представете си следната ситуация. Поръчвате онлайн сандали за лятната си почивка, която е след седмица. Сандалите пристигат навреме, но за жалост се оказват малки. Имате няколко дни, за да ги върнете, замените или поръчате нови. Спестете си всички тези главоболия като се научите правилно да определяте кой размер сте.

Как да определим кой размер сме у дома?

Най-голямото предизвикателство при покупката на обувки онлайн е да уцелим правилния размер. Да кажем, че обикновено носите 39 номер. Логично би било да си поръчате 39 номер, нали!? Логичното обаче в случая не винаги е правилно. За съжаление не съществува единен стандарт за размера на обувките. Това до голяма степен зависи от производителя и от типа обувки. Най-лесно е ако вече притежавате обувки от даден производител, които ви пасват перфектно и искате да си купите нов чифт от същите. Можете да го направите без никакви колебания и без допълнителни измервания. Ако обаче става въпрос за друг производител или друг модел обувки, то задължително трябва да направите нови измервания.

Размерът на стъпалото се променя с времето

Преди да преминем към практическите стъпки за вземане на правилните мерки за обувки, бихме желали да обърнем внимание на факта, че с времето е много вероятно човек да промени обичайния размер обувки, които носи. Причините за това са много и различни - добавяне или загуба на тегло, контузии, бременност, високи токчета, някои видове спорт, походка и др. Освен това стъпалото обикновено се разширява през деня и не е необичайно сутрин да сте един размер, а вечер друг, особено ако сте прекарали на крак почти целия ден. Ето защо дори да сте убедени във вашия размер обувки, ако не сте си правили наскоро измервания на стъпалото, направете го за по-сигурно. Препоръчваме ви това да стане през деня в следобедните часове или вечер, а не сутрин.

Измерване на стъпалото

Измерване на стъпалото

За да измерим правилно стъпалото трябва да вземем две основни мерки - дължина и ширина на стъпалото. Височината на свода също е от значение, но с много малки изключения дължината и ширината са напълно достатъчни за да определим правилния размер обувки. По-важна от двете мерки е дължината, тъй като за повечето производители това е водещият параметър, според който определят номерата на обувките. Дължината се измерва като маркираме най-връхната точка на пръстите на крака отпред, от една страна и най-задната точка при петата, от друга страна, след което свързваме двете точки с линия, която трябва да е успоредна на линията, минаваща през средата на стъпалото по цялата му дължина. Вижте картинката по-горе за повече яснота. Към така измерената дължина добавяме още половин сантиметър, за да получим дължината на стелката, която съответства на нашия размер.

Ширината на свой ред зависи от най-широката предна част на стъпалото, от линията, свързваща двете страни на стъпалото и перпендикулярна на линията, минаваща през средата по цялата дължина на стъпалото. В болшинството от случаите ширината на обувките е стандартна и зависи от дължината на стелката. Само за определен тип професионални обувки тя играе важна роля. Ако това е така за обувките, които купувате, то този параметър трябва да бъде изрично посочен в описанието на продукта.

Как да се ориентираме за правилния размер обувки?

Тук нещата стават малко по-сложни. Както вече споменахме по-горе, различните производители ползват различни стандарти за определяне размера на обувките. Приложената таблица по-долу е според БДС, но имайте предвид, че повечето обувки, които се предлагат в България не са произведени тук и е много вероятно да има отклонения от тази таблица.


Таблица с универсални размери

Ето защо винаги търсете в описанието на конкретния продукт дължина на стелката и съответно на кой номер отговаря. Обърнете внимание дали обувките са уголемени или умалени според БДС. Ако тази информация липсва на сайта, то обезателно се свържете с онлайн търговеца за уточнение.

Поръчка и последващи действия

След като сте определили правилния размер, направили сте поръчка, получили сте новия си чифт обувки е време за тест. Ако не ви паснат перфектно от самото начало, не бързайте да ги връщате, освен ако разминаването е съществено. Всяка обувка има свойствата да се разширява и приема формата на крака след известно време. Поносете ги няколко дни у дома без да отстранявате етикетите или изхвърляте опаковката в случай, че решите да ги върнете и ако все още чувствате дискомфорт, то най-вероятно тези обувки не са подходящи за вас. Без притеснения ги заменете с друг размер или модел или просто ги върнете като поискате да ви се възстанови сумата, която преди това сте заплатили. Това е ваше законно право.

Няколко допълнителни съвета при пазаруване онлайн

За да се чувствате сигурни и спокойни в своя избор, когато пазарувате в интернет, има още няколко неща, които трябва да съобразите.

  • Определете предварително сумата, която бихте желали да похарчите
  • Винаги е добра идея, ако преди всяка значима покупка си правите обща оценка как това би се отразило на бюджета ви. Разбира се плюс-минус 5-10 лева не е проблем, но тази логика не трябва да продължава до безкрай, затова ви препоръчваме задължително да си поставите горна граница. Също така важно е да отбележим, че високата цена не е гаранция обезателно за високо качество. От друга страна, ако цената е прекалено ниска за дадения тип обувки, трябва да ви светне червена лампа. Не прибързвайте с покупката преди да сте получили достатъчно информация за продукта и търговеца. Най-добре е златната среда. Пазарувайте разумно качествени продукти без да плащате излишни надценки за реклами и спонсорства на популярни марки.

  • Решете от самото начало какъв тип обувки търсите и кои са основните характеристики, които трябва да притежават
  • “Ако не знаете какви обувки търсите, то всяка обувка би свършила работа” би казал Мечо Пух. Имате нужда от летни обувки или обувки за есента и зимата? Обувки за всеки ден или за специален повод? Обувки със специфичен цвят, който да пасва на новата ви рокля и чанта или класическо черно? Може би вече сте си оформили някаква бегла представа, но е добре да изчистите възможно най-много детайли предварително. Това ще ви спести време и нерви, когато тръгнете да ровете из необятното интернет пространство, постоянно заливани от нови и все по-добри оферти и промоции.

  • Пазарувайте само от заслужаващи доверие места и сайтове
  • И накрая, но не по значимост, пазарувайте само от места, на които имате доверие. Отделете поне пет минути, за да проучите онлайн търговеца. Вижте на сайта дали има физически адрес, телефонен номер за връзка и имейл или форма за контакт с клиента. Запознайте се с политиката за връщане и замяна в случай, че се наложи. Ако забележите нещо притеснително, не се колебайте да се свържите с търговеца преди да поръчате.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: 'Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.'. Несъобр..
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

Полезни съвети при покупка на нови обувки

09.11.2020
Предстои ви покупка на нови обувки, маратонки или кецове - ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор. 1. Обувката трябва да е съобразена с формата на крака ви, а не обратното Много е важно но..
 Полезни съвети при покупка на нови обувки

Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

28.09.2020
Случвало ли ви се е да си купите нови обувки и да откриете впоследствие, че връзките им са твърде дълги? Прекалено дългите връзки естетически не изглеждат добре, а понякога могат да бъдат опасни и за здравето ви. Много често те се..
 Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

5 най-често използвани материала за изработка на обувки

05.10.2020
Една от най-важните характеристики при дизайна на нови обувки, наред с формата и цвета, е основният материал, от който те са изработени. Изборът на конкретен материал се определя до голяма степен от предназначението на обувката, п..
 5 най-често използвани материала за изработка на обувки