9 любопитни факта за обувките и нашите крака

23.11.2020
 9 любопитни факта за обувките и нашите крака

Без съмнение, обувките играят важна роля в нашия живот. Маратонки, кецове, спортни и ежедневни обувки, високи токчета, платформи, ниски чехли и сандали - това са само част от богатото разнообразие от стилове и модели, които ни заобикалят. Изборът на подходящите обувки може да отнеме дни, месеци, а за някои хора дори се превръща в мисия за цял живот. Ние обичаме обувките и ако вие споделяте същите чувства, ето няколко забавни и полезни факта, които ще ви накарат да се усмихнете.


  1. Размерът на обувките е въведен официално през 1324 г. в Англия от Крал Едуард II. Той обявява, че диаметърът на ечемичното зърно (около 0.85 см) ще се счита за първи номер при обувките. Този стандарт все още се използва в английско - говорящите страни, въпреки че според съвременните научни изследвания действителната дължина на ечемичното зърно варира от 0,4 до 1,5 см.

  2. Най-продаваният размер обувки в Европа и Америка е 38 за жените и 43 за мъжете. За последните 30 година той се е увеличил с един номер и за мъжете и за жените.

  3. Ако мислите, че знаете своя размер обувки, то най-вероятно грешите. Според статистиката 85 процента от хората подценяват своя размер обувки поне с един номер.

  4. Повечето хора не осъзнават, че с възрастта големината на крака им може да се увеличи с един до два номера. С годините кракът на човека става по-плосък, което е и причината да нарасне на дължина и ширина. Други фактори, които оказват влияние върху промяната на размера са теглото, контузии, хирургически интервенции или периода на бременност при жените.

  5. Ноктите на краката растат много по-бавно в сравнение с тези на ръцете. За около месец те могат да пораснат с 1 мм, докато ноктите на ръцете ни растат средно с 0.1 мм на ден. Знаете ли, че за да се обнови изцяло нокътят на крака отнема 5-6 месеца. Също така, ноктите на краката ни могат да са индикация за някои здравни проблеми. Например, ако са извити под формата на лъжичка, това е индикация за анемия. Ако пък имате малки ямички по повърхността на нокътя, това говори за кожно заболяване. Липсата на всякакво окосмяване по пръстите на краката се причинява от лошо оросяване.

  6. Знаете ли, че човешкият крак има 250 000 потни жлези. Всеобщото мнение е, че потта е причината за миризмата в обувките. Това обаче съвсем не е така. Чорапите и обувките ни създават благоприятна среда, тъмна и влажна, за развитие на бактерия, която е първоизточникът за неприятната миризма.

  7. В самото начало обувките за двата крака са били взаимнозаменяеми т.е. нямало е лява и дясна обувка. Древните римляни за първи път конструират обувки специално за левия и десния крак.

  8. Никак не е изненадващо, че жените като цяло са много по-взискателни към обувките, които носят. Според статистиката те изминават средно по 5 км на ден повече отколкото мъжете.

  9. Всички смятаме, че бебешките крачета са много сладки. Затова обаче си има научно обоснована и природна причина. Бебетата се раждат с мастна възглавничка на мястото на свода при възрастния човек, което им придава тази мила и симпатична форма. Сводът при детето започва да се появява едва когато то навърши 2-3 годинки.
 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


4 лесни начина да завържете маратонките

14.09.2020
Има много начини да завържете маратонките си, но някои от тях са по-лесни, бързи и практични. Предлагаме ви 4 техники, които да опитате и дори да научите детето си на тях. За целта се нуждаете единствено от любимия си чифт маратон..
 4 лесни начина да завържете маратонките

Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: 'Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.'. Несъобр..
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

Полезни съвети при покупка на нови обувки

09.11.2020
Предстои ви покупка на нови обувки, маратонки или кецове - ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор. 1. Обувката трябва да е съобразена с формата на крака ви, а не обратното Много е важно но..
 Полезни съвети при покупка на нови обувки

Какво означават знаците за вида на материалите при обувките?

16.11.2020
Най-често задаваният въпрос при покупката на нови обувки е от какви материали са изработени. Според европейската директива за означаване в обувната индустрия всички видове материали попадат в четири основни категории: кожа, кожа с..
 Какво означават знаците за вида на материалите  при обувките?