Полезни съвети при покупка на нови обувки

09.11.2020
 Полезни съвети при покупка на нови обувки

Предстои ви покупка на нови обувки, маратонки или кецове - ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор.

1. Обувката трябва да е съобразена с формата на крака ви, а не обратното

Много е важно новият чифт обувки да ви паснат на дължина и ширина. Пръстите на крака не трябва да опират в предния край, а да са на известно разстояние (около половин сантиметър), за да не усещате напрежение при ходене. Петата, от друга страна, задължително да е стабилно обхваната, за да не се мести при движение. Според статистиката около 80 процента от хората си купуват обувки с неподходящ размер. Жените си избират по-малък, а мъжете точно обратното, по- голям размер от необходимото. И двата варианта не са за предпочитане.

2. Отделете си нужното време

Отделете време за да проучите различните опции, толкова колкото е необходимо. Не се хвърляйте моментално на най-евтиния вариант, нито разчитайте, че високата цена е гаранция за високо качество. Търсете оптимален вариант, при който съотношението цена/качество е най-изгодно. Не подминавайте промоционалните предложения и моделите на разпродажба. И не забравяйте, винаги тествайте преди да купите.

3. Търсете обувки с гъвкава подметка

След като сте определили размера и сте се насочили към конкретен модел, време е да обърнете внимание и на еластичността на подметката. Еластичност означава способността на подметката да се огъва. Много хора смятат погрешно, че ако вътрешността на обувката е мека и добре подплатена, то тя задължително е и гъвкава. За да проверите това свойство обаче е нужно да направите така наречения V-тест. Хванете обувката в двата края и внимателно ги свийте навътре под формата на латинската буква V. Ако се получава безпроблемно, тестът е успешен и външната подметка отговаря на стандартите за гъвкавост.

4. Ако поводът не е специален, равната подметка винаги е за предпочитане

Горещо ви препоръчваме при възможност винаги да си купувате обувки с анатомични извивки на стелките и максимално равни подметки. Естественото положение на стъпалото при движение се постига най-добре с маратонки и обувки на равна подметка, тъй като в този случай тежестта на тялото се разпределя равномерно и няма излишно натоварване в свода и метатарзалните кости на стъпалото. Разбира се, целта ни тук не е да ви попречим да се забавлявате. Ако случаят го изисква, носете високи токчета, но не прекалявайте. Тренирайте мускулите си при продължително носене. Винаги спазвайте здравословен баланс между стилните модни токчета и ежедневните комфортни обувки.

5. Пробвайте и двете обувки преди да ги купите

Научно доказано е, че левият и десният крак на човек почти винаги се различават помежду си по отношение на дължина и ширина. Обикновено хората, които си служат по-често с дясната ръка са с по-развит десен крак, а за левичарите е точно обратното. Ето защо винаги пробвайте и двете обувки, а не само едната. Освен това с възрастта краката на човек се променят. Затова бъдете отворени и не гледайте единствено размера, който е написан на обувката. По-важно е как ги усещате, как се чувствате в тях. Имайте предвид също така, че човешките крака нормално се разширяват през деня, а при по-топло време могат и леко да се подуят.

6. Обърнете внимание на детайла

Винаги проверявайте вътрешността на обувката за непокрити ръбове, издатини или други неравности, които биха могли да причинят дискомфорт при продължително носене. Обърнете внимание на шевовете, ако има такива и са видими, както и на начина, по който подметката е прикрепена към горната част (саята). Материалите, от които са изработени обувките са изключително важни. Нормално човешкият крак отделя около 500 ml пот на ден. Само тази причина е достатъчна да предпочитате обувки от висококачествени дишащи материи, които абсорбират влагата отвътре и осигуряват естествена вентилация. Кожа, микрофибър или други дишащи технологии и субстанции са сред нашите препоръки, за да осигурите здравословен климат за вашите крака и да ги предпазите от неприятни миризми.

7. Имайте високи очаквания

В направата на обувките трябва да са вложени качествени естествени и еко материали. Задължително е кракът в тях да се чувства свободен на дължина, ширина и височина. В момента, в който усетите някакъв дискомфорт, червената лампичка светва. Не приемайте общоприетите схващания, че с времето те ще се отпуснат и разширят. Новият чифт обувки или маратонки трябва да ви паснат още от самото начало, в противен случай не ги купувайте. Не пренебрегвайте здравето на своите крака.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Как да изберем подходящия размер обувки?

07.09.2020
Изборът на точните обувки е инвестиция във вашето здраве. Но как да изберете тези, които ще осигурят нужния комфорт за вашите крака? Започнете от стъпалото. Събуйте се и стъпете върху чист лист хартия или картон. Очертайте внимат..
 Как да изберем подходящия размер обувки?

4 лесни начина да завържете маратонките

14.09.2020
Има много начини да завържете маратонките си, но някои от тях са по-лесни, бързи и практични. Предлагаме ви 4 техники, които да опитате и дори да научите детето си на тях. За целта се нуждаете единствено от любимия си чифт маратон..
 4 лесни начина да завържете маратонките

Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

19.10.2020
Ако обувките ви са из цялата къща, гардеробът ви прелива, а вие току-що се видели мечтания цвят и модел, не унивайте! Няколко свежи идеи ще ви помогнат оптимално да се организирате и освободите така ценното място в долната част на..
 Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: 'Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.'. Несъобр..
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

9 любопитни факта за обувките и нашите крака

23.11.2020
Без съмнение, обувките играят важна роля в нашия живот. Маратонки, кецове, спортни и ежедневни обувки, високи токчета, платформи, ниски чехли и сандали - това са само част от богатото разнообразие от стилове и модели, които ни зао..
 9 любопитни факта за обувките и нашите крака