Как да измерим стъпалото си стъпка по стъпка?

30.09.2022
 Как да измерим стъпалото си стъпка по стъпка?

Неподходящият размер обувки е една от най-честите причини за сериозни наранявания на стъпалото и глезена, негативна промяна в стойката на тялото при движение както и изкривявания и постоянни болки в долната част на гърба. За щастие, за да определим правилния размер обувки не се изискват някакви специални умения. Всеки един от нас може да го направи сравнително бързо и лесно в домашни условия с няколко подръчни материала.

СТЪПКА 1 - Подготовка

Стъпка 1

 

Като начало имаме нужда от следното:

  1. Лист хартия с размер по-голям от стъпалото ни - 2 броя
  2. Залепваща лента
  3. Нещо за писане - молив, химикалка, фулмастер
  4. Линийка или шивашки метър

Вземете единия лист хартия и го фиксирайте за пода с помощта на залепващата лента така, че да не се движи напред, назад и встрани. Подът трябва да е равен и твърд. Поставете едно от стъпалата си върху празния лист хартия. Стъпете здраво и стабилно с цялата си тежест. Кракът ви може да е бос или обут с чорап, който планирате да носите с конкретния чифт обувки. Препоръчваме ви да направите това в следобедните часове, когато човешкото стъпало обикновено придобива реалните си размери за деня.

СТЪПКА 2 - Очертаване на стъпалото

Стъпка 2

 

След като сте стъпили стабилно с цялата си тежест върху листа хартия, започнете бавно да очертавате стъпалото си. Внимавайте да държите молива перпендикулярно, а не под ъгъл, за да се получат правилните очертания. Най-добре е ако имате някой до вас да ви помогне, докато вие стоите изправени, а тежестта на тялото ви е разпределена равномерно между двата крака.

Повторете процедурите от СТЪПКА 1 и СТЪПКА 2 и за втория крак. Важно е да очертаете и двете си стъпала, защото много често има разлика между двата крака.

СТЪПКА 3 - Измерване на дължината

Стъпка 3

 

Използвайте линийката или шивашкия метър, за да измерите разстоянието между двете най-отдалечени точки - от петата отзад до най-издадената точка при пръстите отпред. Измерете и запишете дължините и на двете стъпала. Вземете под внимание по-големия размер.

Към така измерената по-голяма дължина добавете половин сантиметър. Полученият резултат е дължината на стелката, която търсите.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


9 любопитни факта за обувките и нашите крака

23.11.2020
Без съмнение, обувките играят важна роля в нашия живот. Маратонки, кецове, спортни и ежедневни обувки, високи токчета, платформи, ниски чехли и сандали - това са само част от богатото разнообразие от стилове и модели, които ни зао..
 9 любопитни факта за обувките и нашите крака

Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

02.11.2020
Според общото мнение естествената кожа традиционно е най-предпочитаният материал за изработка на висококачествени мъжки и дамски обувки. На пазара обаче вече се предлагат голям брой синтетични заместители, които съвсем не отстъпва..
 Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

19.10.2020
Ако обувките ви са из цялата къща, гардеробът ви прелива, а вие току-що се видели мечтания цвят и модел, не унивайте! Няколко свежи идеи ще ви помогнат оптимално да се организирате и освободите така ценното място в долната част на..
 Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

Как да почистим маратонките си в домашни условия?

21.09.2020
Маратонките като цяло не изискват специални грижи, но все пак от време на време трябва и да ги почистваме. Целта не е да ги направим да ухаят на мента, а само да отстраним засъхналата кал и пот, които съществено могат да съкратят ..
 Как да почистим маратонките си в домашни условия?