Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: 'Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.'. Несъобразяване на подметките на новите ви обувки или маратонки с терена може не само да ограничи свободата на движение при ходене, но дори да предизвика падане и други неприятни инциденти. Разбира се, изборът на подходящите подметки не е лесна работа, особено ако не сте запознати с различните варианти. Тук ви предлагаме кратко ръководство, което ще ви помогне бързо да се ориентирате за основните предимства на различните типове подметки.

Подметка тип 'Командо'

Командо

Изработва се от каучук, а характерният ѝ грайфер я прави предпочитан избор за високо проходими работни обувки и боти. Дизайнът е създаден от италианския катерач Витале Брамани през 1937 година, който след серия злополучни инцидента със свои приятели и колеги, заимства идеята за специфичния грайфер с повишена степен на триене от гумите на селскостопанския трактор. Този тип подметка е най-подходящ за пресечени терени и недобре почистени тротоари, особено през зимния сезон.

Подметка тип 'Дайнит'

Дайнит

Това е рафинираният братовчед на 'Командо' подметката. Създадена е от английската компания Harboro Rubber и се отличава с по-нисък профил и издълбан грайфер под формата на шайба. Основно се използва при изработката на официални боти и обувки за есенно-зимния период. Сред главните предимства на 'Дайнит' подметката са стилен дизайн и лесно почистващ се каучук, който е стабилен на хлъзгав терен.

Подметка тип 'Кристи клин'

Кристи

Клиновидните подметки представляват хомогенно тяло с формата на клин, който започва от петата и без да се чупи се спуска напред към пръстите, така че цялата външна повърхност е в контакт със земята. Най-често те се изработват от термо и водоустойчив каучук или полиуретан с висок коефициент на триене. Изключително леки и гъвкави, те са предпочитан вариант за мъжки и дамски ежедневни обувки в градска среда. Характерният дизайн позволява да се добави допълнителна височина към обувката в зависимост от модела. 'Кристи клин' е най-популярната разновидност на този тип подметки сред производителите на обувки.

Подметка тип 'Кемп'

Кемп

Олекотени, ниски и равни подметки от еластичен каучук, които се влагат предимно в неофициални ежедневни обувки тип мокасина. Обикновено имат лек грайфер под формата на точици или резки за по-добро сцепление с повърхността. Най-добрата опция, ако прекарвате по-голямата част от деня накрак, особено през топлите месеци.

Подметка 'Корк Нитрил'

Корк

'Корк Нитрил' подметките се изработват от композитен материал, включващ корк и каучук в резултат, на което те са леки и гъвкави, с изключително нисък профил. Повърхността им е гладка и почти нищо, през което минавате не полепва по тях, което ги прави лесни за почистване дори и в лошо време. Влагоабсорбиращите свойства на корка предпазват от спарване и неприятни миризми в обувката, а натуралните му еластични характеристики допринасят за намаляване на напрежението в ставите и стъпалата. Ето защо те се предпочитат от производителите на медицински обувки и обувки с ортопедични и анатомични стелки, чиято цел е да тушират дискомфорта при ходене.

Подметка от сурови влакна

Сурови влакна

Този тип подметка е създаден в периода на Втората Световна Война, когато е било трудно да се достави необходимото количество каучук за изработването на обувки за армията. Обущарите по това време са започнали да стапят стари автомобилни гуми, които са имали значително съдържание на сурови найлонови влакна. И тъй като е нямало време процесът да се рафинира, тези влакна са оставали по подметките на обувките. Макар и с добри водо- и износоустойчиви характеристики, тези подметки днес се влагат основно във войнишки обувки ретро стил и са част от субкултурата на съвременното общество.

Подметка от кожа

Кожа

Това е може би най-старият тип подметка, който се използва от самото създаване на обувката преди около пет хиляди години. Подметките от кожа не са сред най-издръжливите, но позволяват най-ниският възможен профил и са ненадминати в способността си да 'дишат'. Използват се най-вече за изработка на елегантни обувки с подчертан стил и визия. Не се препоръчват за мокри настилки, тъй като само няколко стотин метра са достатъчни да ги повредят. Ако обаче искате да впечатлите с аристократичен звук, когато ходите по твърди повърхности, то изборът е само един - подметки от естествена кожа.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


4 лесни начина да завържете маратонките

14.09.2020
Има много начини да завържете маратонките си, но някои от тях са по-лесни, бързи и практични. Предлагаме ви 4 техники, които да опитате и дори да научите детето си на тях. За целта се нуждаете единствено от любимия си чифт маратон..
 4 лесни начина да завържете маратонките

Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

02.11.2020
Според общото мнение естествената кожа традиционно е най-предпочитаният материал за изработка на висококачествени мъжки и дамски обувки. На пазара обаче вече се предлагат голям брой синтетични заместители, които съвсем не отстъпва..
 Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

9 любопитни факта за обувките и нашите крака

23.11.2020
Без съмнение, обувките играят важна роля в нашия живот. Маратонки, кецове, спортни и ежедневни обувки, високи токчета, платформи, ниски чехли и сандали - това са само част от богатото разнообразие от стилове и модели, които ни зао..
 9 любопитни факта за обувките и нашите крака

Полезни съвети при покупка на нови обувки

09.11.2020
Предстои ви покупка на нови обувки, маратонки или кецове - ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор. 1. Обувката трябва да е съобразена с формата на крака ви, а не обратното Много е важно но..
 Полезни съвети при покупка на нови обувки

Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

07.03.2022
Като начало трябва да знаете, че няма марка или модел маратонки, които да са най-добрият и перфектен избор за всеки един от нас. С малко усилия и опит обаче е възможно да откриете вашите спортни обувки, в които ще се чувствате най..
 Как да изберем подходящи маратонки за бягане?