Какво означават знаците за вида на материалите при обувките?

16.11.2020
 Какво означават знаците за вида на материалите  при обувките?

Най-често задаваният въпрос при покупката на нови обувки е от какви материали са изработени. Според европейската директива за означаване в обувната индустрия всички видове материали попадат в четири основни категории: кожа, кожа с покритие (с коригиран лицев слой), текстил и всички останали (други) материали. Отделно от това обувката е разделена на три съставни части, като за всяка част трябва да се посочи материала, от който е направена.

 

  • Лицева част (сая)
Лицева част

По този начин се обозначава горната част на обувката, която е прикрепена към ходилото.

 

  • Подплата и стелка
Подплата и стелка

А това е символът за вътрешното покритие на лицевата част и вътрешното покритие на ходилото, образуващи вътрешността на обувката.

 

  • Външно ходило
Външно ходило

И накрая най-долната външна част на обувката, която е подложена на износване и е прикрепена към лицевата част.

 

А ето как изглеждат символите на четирите основни групи материали.

  1. Кожа
Кожа

"Кожа" е общ термин за всички видове естествени кожи с тяхната оригинална влакнеста структура, ненарушена в по-голяма или по-малка степен, като се допуска допълнителна обработка с цел подобряване автентичните свойства на устойчивост. Ако кожата има нанесено повърхностно покритие, то не трябва да е с дебелина по-висока от 0.15 мм.

 

  1. Кожа с покритие
Кожа с покритие

Това е символът за естествена кожа с външно покритие, което е с дебелина по-голяма от 0.15 мм. Дебелината на повърхностното покритие обаче не трябва да надвишава една трета от общата дебелина, в противен случай говорим вече за изкуствена или еко кожа.

 

  1. Текстил
Текстил

"Текстилни материали" са всички необработени, полуобработени или обработени продукти, които се състоят изключително от текстилни влакна, независимо от използваните процеси на смесване или комплектуване. Влакната могат да имат естествен или синтетичен произход.

 

  1. Други материали
Други материали

Всички останали материали, които не попадат в горните три групи се категоризират като "други материали". Например, тук се отнасят материали като гума, пяна, пластмаса, често използвани при изработката на подметките.

 

Ако при направата на обувките, в която и да е от трите им съставни части са вложени повече от един основен материал, то етикетът дава информация за всеки от тях. Законовото изискване за двойно обозначение е когато нито един материал не съставлява повече от 80 процента от повърхността или общия обем.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


4 лесни начина да завържете маратонките

14.09.2020
Има много начини да завържете маратонките си, но някои от тях са по-лесни, бързи и практични. Предлагаме ви 4 техники, които да опитате и дори да научите детето си на тях. За целта се нуждаете единствено от любимия си чифт маратон..
 4 лесни начина да завържете маратонките

2 хай-тек иновации, които ще променят обувната индустрия

12.10.2020
Иновативните решения с ускоряващи темпове са на път да променят хода на много от съществуващите днес индустрии, в това число и обувната индустрия. Като се започне от усъвършенстване и автоматизиране на производствения процес и се ..
 2 хай-тек иновации, които ще променят обувната индустрия

Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

02.11.2020
Според общото мнение естествената кожа традиционно е най-предпочитаният материал за изработка на висококачествени мъжки и дамски обувки. На пазара обаче вече се предлагат голям брой синтетични заместители, които съвсем не отстъпва..
 Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

9 любопитни факта за обувките и нашите крака

23.11.2020
Без съмнение, обувките играят важна роля в нашия живот. Маратонки, кецове, спортни и ежедневни обувки, високи токчета, платформи, ниски чехли и сандали - това са само част от богатото разнообразие от стилове и модели, които ни зао..
 9 любопитни факта за обувките и нашите крака

Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

07.03.2022
Като начало трябва да знаете, че няма марка или модел маратонки, които да са най-добрият и перфектен избор за всеки един от нас. С малко усилия и опит обаче е възможно да откриете вашите спортни обувки, в които ще се чувствате най..
 Как да изберем подходящи маратонки за бягане?