Как да измерим стъпалото си стъпка по стъпка?

30.09.2022
 Как да измерим стъпалото си стъпка по стъпка?

Неподходящият размер обувки е една от най-честите причини за сериозни наранявания на стъпалото и глезена, негативна промяна в стойката на тялото при движение както и изкривявания и постоянни болки в долната част на гърба. За щастие, за да определим правилния размер обувки не се изискват някакви специални умения. Всеки един от нас може да го направи сравнително бързо и лесно в домашни условия с няколко подръчни материала.

СТЪПКА 1 - Подготовка

Стъпка 1

 

Като начало имаме нужда от следното:

  1. Лист хартия с размер по-голям от стъпалото ни - 2 броя
  2. Залепваща лента
  3. Нещо за писане - молив, химикалка, фулмастер
  4. Линийка или шивашки метър

Вземете единия лист хартия и го фиксирайте за пода с помощта на залепващата лента така, че да не се движи напред, назад и встрани. Подът трябва да е равен и твърд. Поставете едно от стъпалата си върху празния лист хартия. Стъпете здраво и стабилно с цялата си тежест. Кракът ви може да е бос или обут с чорап, който планирате да носите с конкретния чифт обувки. Препоръчваме ви да направите това в следобедните часове, когато човешкото стъпало обикновено придобива реалните си размери за деня.

СТЪПКА 2 - Очертаване на стъпалото

Стъпка 2

 

След като сте стъпили стабилно с цялата си тежест върху листа хартия, започнете бавно да очертавате стъпалото си. Внимавайте да държите молива перпендикулярно, а не под ъгъл, за да се получат правилните очертания. Най-добре е ако имате някой до вас да ви помогне, докато вие стоите изправени, а тежестта на тялото ви е разпределена равномерно между двата крака.

Повторете процедурите от СТЪПКА 1 и СТЪПКА 2 и за втория крак. Важно е да очертаете и двете си стъпала, защото много често има разлика между двата крака.

СТЪПКА 3 - Измерване на дължината

Стъпка 3

 

Използвайте линийката или шивашкия метър, за да измерите разстоянието между двете най-отдалечени точки - от петата отзад до най-издадената точка при пръстите отпред. Измерете и запишете дължините и на двете стъпала. Вземете под внимание по-големия размер.

Към така измерената по-голяма дължина добавете половин сантиметър. Полученият резултат е дължината на стелката, която търсите.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Как да почистим маратонките си в домашни условия?

21.09.2020
Маратонките като цяло не изискват специални грижи, но все пак от време на време трябва и да ги почистваме. Целта не е да ги направим да ухаят на мента, а само да отстраним засъхналата кал и пот, които съществено могат да съкратят ..
 Как да почистим маратонките си в домашни условия?

За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

26.10.2020
Въпросът дали се нуждаем от обувки е тема на нестихващ дебат особено за апологетите на босото бягане. Според историци маратонците на Древна Елада са тичали боси или понякога обути в мокасини с много тънки подметки. Тази практика е..
 За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

07.03.2022
Като начало трябва да знаете, че няма марка или модел маратонки, които да са най-добрият и перфектен избор за всеки един от нас. С малко усилия и опит обаче е възможно да откриете вашите спортни обувки, в които ще се чувствате най..
 Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

Как да изберем подходящия размер обувки?

07.09.2020
Изборът на точните обувки е инвестиция във вашето здраве. Но как да изберете тези, които ще осигурят нужния комфорт за вашите крака? Започнете от стъпалото. Събуйте се и стъпете върху чист лист хартия или картон. Очертайте внимат..
 Как да изберем подходящия размер обувки?