Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

07.03.2022
 Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

Като начало трябва да знаете, че няма марка или модел маратонки, които да са най-добрият и перфектен избор за всеки един от нас. С малко усилия и опит обаче е възможно да откриете вашите спортни обувки, в които ще се чувствате най-добре.

За да ви помогнем при избора, по-долу сме подбрали няколко ключови съвета на водещи експерти и дизайнери в областта на спорта и обувната индустрия.

Изберете маратонки специално проектиране за бягане

На външен вид маратонките за бягане в повечето случаи изглеждат като обикновени маратонки, но в действителност те съдържат технологии, които спомагат процеса на бягане. Човешкото тяло се характеризира с различни движения в зависимост от дейностите, които изпълнява - накланя се в една или друга посока, изправя се или навежда, внезапно ускорява или спира. Специфичното при бягане е, че стъпалото докосва земята ритмично за един по-дълъг период от време. За разлика от обикновените кецове, маратонките за бягане са проектирани да намалят натоварването в мускулите и ставите и предпазят глезана от нараняване при това повтарящо се движение. Важно е да запомните, че ако бягате често, трябва да имате отделен чифт маратонки за целта, които да използвате само по предназначение.

Получавате това, за което плащате…до определени граници

Високата цена не винаги означава по-голямо удобство при бягане. Много често цената е резултат от шумна рекламна кампания, популярност на марката или нови технологии, които никак не допринасят за по-лесно бягане. В днешно време качествени маратонки за бягане може да намерите и за под 100 лв. Не се страхувайте да пробвате различни марки, дори и такива, за които нищо не сте чували.

Най-важният фактор е да са УДОБНИ

Ако трябва да посочим само един фактор при избора на маратонки, то той би бил УДОБСТВО. Неудобните маратонки не само ще развалят удоволствието ви от този прекрасен спорт бягане, но биха могли да предизвикат и неприятни контузии.

Ето няколко ценни насоки как да напасните маратонките си:

  • Стъпалата се разширяват при бягане. Обикновено в следобедните часове към края на деня човешкото стъпало е най-широко. Ето защо тогава е най-подходящото време да пробвате нови маратонки.
  • Свободното разстояние между палеца на крака и вътрешния край на маратонката трябва да е между половин и един сантиметър.
  • Стъпалото трябва да е центрирано върху стелката, а маратонката да го обхваща стабилно без напрежение и без да е прекалено свободна.
  • Обърнете внимание на ширината на маратонката и я подберете според типа стъпало, който имате. Стандартната ширина е D за мъже и B за жени.
  • Проверете за издатини и неравности във вътрешността на маратонката, които потенциално биха могли да ви образуват пришка при продължително бягане.

Изберете маратонки според вашия стил бягане

В общия случай всекидневните маратонки за бягане биха ви свършили идеална работа. Те са олекотени, издръжливи, със стабилна подметка и с тях без проблем бихте избягали до 1000 км. Ако сте професионален бегач обаче потърсете специално произведени за целта спортни обувки, които са една идея по-леки, също така издръжливи, но при вашето натоварване ще се износят по-бързо. Като разновидност се предлагат и маратонки за спринт бегачи, които се отличават с тънка подметка без допълнително омекотяване и са изключително леки, но за сметка на това се износват значително по-бързо. Ако предпочитате да бягате по пресечени терени, обърнете внимание на външния слой на подметката. Той трябва да е с видим грайфер, който да осигури нужната стабилност.

Не пренебрегвайте и другите фактори

Сред останалите фактори, които са от значение са дебелина и наклон на подметката, височината на горната част на маратонката и типа пронация на стъпалото. Най-често срещани са маратонките със средна дебелина на подметката и лек наклон напред, което осигурява оптималното омекотяване при допира на стъпалото със земята. Ако обаче предпочитате по-естествено усещане при бягане, то изберете модел със сравнително тънка подметка. Правилният баланс между дебелината на подметката и височината на горната част на маратонката е ключов за цялостния комфорт при движение.

Според типа пронация на стъпалото маратонките се делят на неутрални и стабилни. Пронацията е част от естественото движение на човешкото тяло и се отнася до начина, по който вашият крак разпределя тежестта върху стъпалото. По време на ходене и бягане стъпалото пронира и супинира в различни точки и посоки, с цел да постигне максимално абсорбиране на удара. Съществуват два основни типа неправилна походка - пронация и супинация. Пронация (или т.нар паднал свод) е, когато тежестта пада върху вътрешната част на стъпалото. При тази походка бързо се изхабява вътрешната част на подметката (откъм палеца). При супинация (или т.нар висок свод), човек стъпва главно върху външната страна на ходилото (откъм малкия пръст) и подметката се изхабява по-бързо от външната страна. Ако знаете, че имате специфична походка, то задължително се консултирайте със специалист, който да ви насочи към правилните за вас спортни обувки.

В заключение имайте вяра в себе си

Дали някой харесва или не харесва дадени маратонки си е лично мнение. За вас е важно да носите това, което вие обичате, чувствате се удобно в него и го усещате като продължение на собственото си тяло.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


5 най-често използвани материала за изработка на обувки

05.10.2020
Една от най-важните характеристики при дизайна на нови обувки, наред с формата и цвета, е основният материал, от който те са изработени. Изборът на конкретен материал се определя до голяма степен от предназначението на обувката, п..
 5 най-често използвани материала за изработка на обувки

Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

19.10.2020
Ако обувките ви са из цялата къща, гардеробът ви прелива, а вие току-що се видели мечтания цвят и модел, не унивайте! Няколко свежи идеи ще ви помогнат оптимално да се организирате и освободите така ценното място в долната част на..
 Няколко идеи как оптимално да подредим обувките си

Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: 'Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.'. Несъобр..
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

Какво означават знаците за вида на материалите при обувките?

16.11.2020
Най-често задаваният въпрос при покупката на нови обувки е от какви материали са изработени. Според европейската директива за означаване в обувната индустрия всички видове материали попадат в четири основни категории: кожа, кожа с..
 Какво означават знаците за вида на материалите  при обувките?