Пет характеристики на добрите обувки

07.09.2022
 Пет характеристики на добрите обувки

В живота си човек изминава средно пет пъти обиколката на Земята. Въпреки това ние като че ли не обръщаме достатъчно внимание на удобството на обувките, които носим, а се грижим повече за това как изглеждат.

Обувките в действителност са може би най-важната част от нашето облекло, защото за да изпълняват пълноценно своята критично важна роля да транспортират тялото ни от едно място на друго, те трябва да ни пасват перфектно. Неправилните обувки освен дискомфорта, който създават мога да ни причинят и куп други здравословни проблеми като хронични болки в бедрата и подбедрицата, ускорено износване на коленните стави, изкривявания в долната част на гърба и най-неприятното - фатални счупвания вследствие на падания.

Кои обувки са добри?

Добрите обувки притежават няколко основни характеристики, като цената обикновено не е определящ фактор, тъй като много често се оказва, че по-скъпите обувки не са задължително по-удобни. Освен това марката не винаги е гаранция за удобство и качество.

За да имате подходящите обувки, винаги проверявайте за следните пет характеристики:

  1. Регулируемо закопчаване
  2. Каишка с катарама, велкро или връзки, които позволяват нагласяне според персоналните нужди.

  3. Стабилна подметка
  4. Трябва да усещате стабилност в петата и глезена без напрежение и без възможност да се движат свободно нагоре и встрани.

  5. Свободно пространство около пръстите
  6. Задължително е да има свободно пространство от половин до един сантиметър при пръстите отпред и отстрани. При ходене стъпалото естествено леко се удължава и разширява, затова е важно пръстите на крака да не опират плътно в предната част на обувката, а да има поне един палец разстояние.

  7. Максимална височина от 3 см при петата
  8. Височината на обувката при петата трябва да е не повече от 3 см, в противен случай петата и глезена стават нестабилни и водят до напрежение и болки в пръстите.

  9. Добро общо състояние
  10. Следете общото състояние на обувките, които вече притежавате. С времето те се износват и губят някои от основните си качества. Ако продължите да използвате вече износени обувки, рискувате да си докарате нелепи контузии от прекалено износени обувки. Животът на обувката много зависи от типа и нейното предназначение. Така например препоръчително е да сменяте маратонките си или друг вид спортни обувки на две години или при изминати 500 км.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

26.10.2020
Въпросът дали се нуждаем от обувки е тема на нестихващ дебат особено за апологетите на босото бягане. Според историци маратонците на Древна Елада са тичали боси или понякога обути в мокасини с много тънки подметки. Тази практика е..
 За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

Как да измерим стъпалото си стъпка по стъпка?

30.09.2022
Неподходящият размер обувки е една от най-честите причини за сериозни наранявания на стъпалото и глезена, негативна промяна в стойката на тялото при движение както и изкривявания и постоянни болки в долната част на гърба. За щасти..
 Как да измерим стъпалото си стъпка по стъпка?

Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

07.03.2022
Като начало трябва да знаете, че няма марка или модел маратонки, които да са най-добрият и перфектен избор за всеки един от нас. С малко усилия и опит обаче е възможно да откриете вашите спортни обувки, в които ще се чувствате най..
 Как да изберем подходящи маратонки за бягане?

Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?

02.11.2020
Според общото мнение естествената кожа традиционно е най-предпочитаният материал за изработка на висококачествени мъжки и дамски обувки. На пазара обаче вече се предлагат голям брой синтетични заместители, които съвсем не отстъпва..
 Естествена кожа или еко кожа – как да ги разпозная?