Пет характеристики на добрите обувки

07.09.2022
 Пет характеристики на добрите обувки

В живота си човек изминава средно пет пъти обиколката на Земята. Въпреки това ние като че ли не обръщаме достатъчно внимание на удобството на обувките, които носим, а се грижим повече за това как изглеждат.

Обувките в действителност са може би най-важната част от нашето облекло, защото за да изпълняват пълноценно своята критично важна роля да транспортират тялото ни от едно място на друго, те трябва да ни пасват перфектно. Неправилните обувки освен дискомфорта, който създават мога да ни причинят и куп други здравословни проблеми като хронични болки в бедрата и подбедрицата, ускорено износване на коленните стави, изкривявания в долната част на гърба и най-неприятното - фатални счупвания вследствие на падания.

Кои обувки са добри?

Добрите обувки притежават няколко основни характеристики, като цената обикновено не е определящ фактор, тъй като много често се оказва, че по-скъпите обувки не са задължително по-удобни. Освен това марката не винаги е гаранция за удобство и качество.

За да имате подходящите обувки, винаги проверявайте за следните пет характеристики:

 1. Регулируемо закопчаване
 2. Каишка с катарама, велкро или връзки, които позволяват нагласяне според персоналните нужди.

 3. Стабилна подметка
 4. Трябва да усещате стабилност в петата и глезена без напрежение и без възможност да се движат свободно нагоре и встрани.

 5. Свободно пространство около пръстите
 6. Задължително е да има свободно пространство от половин до един сантиметър при пръстите отпред и отстрани. При ходене стъпалото естествено леко се удължава и разширява, затова е важно пръстите на крака да не опират плътно в предната част на обувката, а да има поне един палец разстояние.

 7. Максимална височина от 3 см при петата
 8. Височината на обувката при петата трябва да е не повече от 3 см, в противен случай петата и глезена стават нестабилни и водят до напрежение и болки в пръстите.

 9. Добро общо състояние
 10. Следете общото състояние на обувките, които вече притежавате. С времето те се износват и губят някои от основните си качества. Ако продължите да използвате вече износени обувки, рискувате да си докарате нелепи контузии от прекалено износени обувки. Животът на обувката много зависи от типа и нейното предназначение. Така например препоръчително е да сменяте маратонките си или друг вид спортни обувки на две години или при изминати 500 км.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Какво означават знаците за вида на материалите при обувките?

16.11.2020
Най-често задаваният въпрос при покупката на нови обувки е от какви материали са изработени. Според европейската директива за означаване в обувната индустрия всички видове материали попадат в четири основни категории: кожа, кожа с..
 Какво означават знаците за вида на материалите при обувките?

4 лесни начина да завържете маратонките

14.09.2020
Има много начини да завържете маратонките си, но някои от тях са по-лесни, бързи и практични. Предлагаме ви 4 техники, които да опитате и дори да научите детето си на тях. За целта се нуждаете единствено от любимия си чифт маратон..
 4 лесни начина да завържете маратонките

Как да изберем обувки с правилните подметки?

30.11.2020
Повечето хора не обръщат особено внимание на подметката при покупката на нови обувки. Малко са тези, които знаят максимата: "Струва си да дадеш повече пари за това, което е между теб и земята: матрак, обувки, гуми и т.н.". Несъобр..
 Как да изберем обувки с правилните подметки?

За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки

26.10.2020
Въпросът дали се нуждаем от обувки е тема на нестихващ дебат особено за апологетите на босото бягане. Според историци маратонците на Древна Елада са тичали боси или понякога обути в мокасини с много тънки подметки. Тази практика е..
 За ползата от обувките или колко е важно да носим обувки