Пет характеристики на добрите обувки

07.09.2022
 Пет характеристики на добрите обувки

В живота си човек изминава средно пет пъти обиколката на Земята. Въпреки това ние като че ли не обръщаме достатъчно внимание на удобството на обувките, които носим, а се грижим повече за това как изглеждат.

Обувките в действителност са може би най-важната част от нашето облекло, защото за да изпълняват пълноценно своята критично важна роля да транспортират тялото ни от едно място на друго, те трябва да ни пасват перфектно. Неправилните обувки освен дискомфорта, който създават мога да ни причинят и куп други здравословни проблеми като хронични болки в бедрата и подбедрицата, ускорено износване на коленните стави, изкривявания в долната част на гърба и най-неприятното - фатални счупвания вследствие на падания.

Кои обувки са добри?

Добрите обувки притежават няколко основни характеристики, като цената обикновено не е определящ фактор, тъй като много често се оказва, че по-скъпите обувки не са задължително по-удобни. Освен това марката не винаги е гаранция за удобство и качество.

За да имате подходящите обувки, винаги проверявайте за следните пет характеристики:

  1. Регулируемо закопчаване
  2. Каишка с катарама, велкро или връзки, които позволяват нагласяне според персоналните нужди.

  3. Стабилна подметка
  4. Трябва да усещате стабилност в петата и глезена без напрежение и без възможност да се движат свободно нагоре и встрани.

  5. Свободно пространство около пръстите
  6. Задължително е да има свободно пространство от половин до един сантиметър при пръстите отпред и отстрани. При ходене стъпалото естествено леко се удължава и разширява, затова е важно пръстите на крака да не опират плътно в предната част на обувката, а да има поне един палец разстояние.

  7. Максимална височина от 3 см при петата
  8. Височината на обувката при петата трябва да е не повече от 3 см, в противен случай петата и глезена стават нестабилни и водят до напрежение и болки в пръстите.

  9. Добро общо състояние
  10. Следете общото състояние на обувките, които вече притежавате. С времето те се износват и губят някои от основните си качества. Ако продължите да използвате вече износени обувки, рискувате да си докарате нелепи контузии от прекалено износени обувки. Животът на обувката много зависи от типа и нейното предназначение. Така например препоръчително е да сменяте маратонките си или друг вид спортни обувки на две години или при изминати 500 км.

 

Напиши коментар

    Лош           Добър
Верификация


Полезни съвети при покупка на нови обувки

09.11.2020
Предстои ви покупка на нови обувки, маратонки или кецове - ето няколко практични съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор. 1. Обувката трябва да е съобразена с формата на крака ви, а не обратното Много е важно но..
 Полезни съвети при покупка на нови обувки

4 лесни начина да завържете маратонките

14.09.2020
Има много начини да завържете маратонките си, но някои от тях са по-лесни, бързи и практични. Предлагаме ви 4 техники, които да опитате и дори да научите детето си на тях. За целта се нуждаете единствено от любимия си чифт маратон..
 4 лесни начина да завържете маратонките

Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

28.09.2020
Случвало ли ви се е да си купите нови обувки и да откриете впоследствие, че връзките им са твърде дълги? Прекалено дългите връзки естетически не изглеждат добре, а понякога могат да бъдат опасни и за здравето ви. Много често те се..
 Прекалено дълги връзки за обувки - как да ги скъсим

Как да почистим маратонките си в домашни условия?

21.09.2020
Маратонките като цяло не изискват специални грижи, но все пак от време на време трябва и да ги почистваме. Целта не е да ги направим да ухаят на мента, а само да отстраним засъхналата кал и пот, които съществено могат да съкратят ..
 Как да почистим маратонките си в домашни условия?